Mr.Sc.Refik Hasani, Pse të mos i shkruajm OKB-së, për diskriminim në Luginë të Preshevës !

  • Pse të mos i shkruajm  OKB-së, për diskriminim në Luginë të Preshevës !?  

Aqë shumë ka diskriminim Medvegja, Bujanoci dhe Presheva sa që nuk mjafton vetëm Prishtina, Tirana, e Beogradi  me trajtimin e çështjesë së pazgjidhur të kësaj krahine shqiptare të mbetur padrejtësisht nën administrimin  e Serbisë.

  • Shkruan: Mr.Sc.Refik HASANI

Diplomati portugez z.Antonio GUTERRES, nga një janari 2017, ëshë  zyrtarisht  Sekretar i OKB-ës në vend të z.Ban Ki MOON.Mbi të gjitha me një përvoj bukur të gjatë tani Sekretari i OKB-së z.Guterres,pasi ka shërbyer edhe si Komisioner i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatë nga qershori 2005 deri në dhjetor 2015. Prandaj si njohës i rrethanava ndoshta edhe të zhvllimeve të tri komunave i’a vlen t’i adresohemi që në fillim të mandati të  tij si Sekretarit i përgjithshëm të OKB-së.Jan  së paku katër çështje fundamentale pse do të duhej t’i shkruajm  sekretarit të përgjithshëm të OKB-së dhe të debatohet edhe në instanca më të lartë të organizatës së Kombeve të bashkuara,si:

A. Shpallja, organizimi dhe mbajtja e Referendimi të datës së 1 e 2 marsit të vitit 1992,

B.  Lufta e armatosur në mesë të UÇPMB-ës dhe forcave  të qeverisë së Republikës së Serbisë,

C.  Arritja e marrëveshjes së Konçulit në vitin 2001, dhe

D. Vazhdimi i diskriminimit  të shqiptarëve në këtë krahinë.

Përveqë instancave dhe mekanizmave të BE-ës edhe OKB-ës do të duhej shkruarë për ruajtjën e bërthamës shqiptare në këtë Rajon të trazuar. Duke e monitoruar këtë krahinë do të ketë infomacione nga dora e parë mbi të punësuarit në adiministratën Komunale, kadastër,polici,gjyqësi,shëndetësi,respektimi i dy gjuhësisë si dhe emërtimi i institucioneve shkollore dhe publikë, të rrugëve dhe shesheve.Duke mbajtur konsulta e takime bashkarisht Kuvendi Komunal i Këshilltarëve shqiptarë  të tri Komunave me Kryetar të Komunave dhe kryesues do t’i rendisin pikat drejtuar OKB-ës.  Miratimi i ndonjë rezulute dhe presioni nga BE-ja e veçmas nga OKB-ja do të detyronte  Serbinë që  të  kthente lapidarin e UÇPMB-ës të hequr dhunshëm më 20 janar 2013, në vendin që ishte dhe do të ndalte diskriminimin që është duke e ushtruar në të gjitha segmentet e  jetës së kësaj krahine.