Shpërndaje

Në komentet që ka gjasa të rrisin reputacionin e tij përparimtar, Papa Françesku ka shkruar një letër të hapur për themeluesin e gazetës “La Repubblica”, Eugenio Scalfari, duke deklaruar se jo-besimtarët do të faleshin nga Zoti nëse do të ndiqnin ndërgjegjen e tyre.

Duke iu përgjigjur një liste pyetjesh të botuara në gazetë nga Scalfari, i cili nuk është katolik romak Françeskan, shkroi: “Ju më pyesni se Zoti i fal vetëm të krishterët, por Zoti do t’i falë edhe pabesimtarët”.

“Mëkati, madje edhe për ata që nuk kanë besim, është kur njerëzit nuk kanë ndërgjegje”, tha Papa Françesku.

Robert Mickens, korrespondent i Vatikanit për Gazetën Katolike “The Tablet”, tha se komentet e Papatit ishin prova të tjera të përpjekjeve të tij për të shkundur imazhin fiktiv të Kishës Katolike, të përforcuar nga paraardhësi i tij jashtëzakonisht konservator Benedikti XVI.

Në një përgjigje mikpritëse ndaj letrës, Scalfari tha se komentet e Papës ishin “dëshmi të mëtejshme për aftësinë dhe dëshirën e tij për të kapërcyer pengesat në dialogun me të gjithë”.

Në korrik, Francis sinjalizoi një qëndrim më progresiv në seksualitetin, duke pyetur: “Nëse dikush është homoseksual dhe po kërkon Zotin, kush jam unë që ta gjykoj atë?