Shpërndaje

Gazeta më e madhe e Brazilit, “Folha de S Paulo”, ka njoftuar se nuk do të publikojë më lajme në faqen e saj në Facebook, duke akuzuar gjigantin e mediave sociale për të nxitur lajme të rreme me një kontroll të algoritmit të tij të furnizimit me lajme.

Mark Zuckerberg, bashkë-themelues i Facebook dhe CEO, ka thënë se ndryshimi i algoritmeve të shpallura muajin e kaluar do të përcaktojë përparësitë e “ndërveprimeve të rëndësishme sociale” dhe postimeve personale në vend të temave që trajtohen nga bizneset, markat dhe mediat.

Por redaktori ekzekutiv i “Folha”, Sérgio Dávila, tha se masa thjesht mundësoi përhapjen e dezinformimit politik dhe shtimin e tregimeve të mashtrimit, raporton “The Guardian”.

“Në mënyrë efektive ndaloj faqet e gazetarisë profesionale duke favorizuar përmbajtjet personale dhe hapjes së hapësirës për t’u shpërndarë ‘lajme të rreme’, Facebook u bë terren miqësor për ata që duan të ofrojnë përmbajtje cilësore si tonat,” tha ai.

Dávila tha se veprimi i gazetës pasqyroi “rëndësinë e rënies së lexuesve tanë në Facebook”, por ndryshimi i algoritmit ishte faktori vendimtar, shtoi ai.

Gazeta tha se hulumtimet e saj treguan se aksionet, komentet dhe pëlqimet për 10 gazetat më të mëdha braziliane nëpërmjet Facebookut ranë 32% në 12 muajt e fundit.

Ndërveprimet e rreme të lajmeve në Facebook u trefishuan, ndërsa ndërveprimet tek faqet e gazetave profesioniste ranë 17%. Ndërveprimet e rreme të lajmeve u pakësuan në janar, pas ndryshimit të algoritmit të Facebook, tha Folha.

Gazeta tha se do të mbajë faqen e saj në Facebook, e cila ka 6 milionë pasues, por nuk e përditëson atë.

Shqetësim rreth lajmit të rremë po rritet në Brazil përpara zgjedhjeve presidenciale dhe kongresale të tetorit. Në janar qeveria tha se po krijonte një grup pune për të luftuar lajmin e rremë të përbërë nga zyrtarë të policisë federale, zyrtarë të gjykatave zgjedhore dhe prokurorë.

“Folha” është gazeta më e madhe në këtë vend me një madhësi prej 209 milionë banorësh, me 285,000 shitje të shtypura dhe dixhitale dhe 204 milion faqe të shtypura dhjetorin e kaluar, thuhet sipas Institutit të Verifikimit të Komunikimit ose IVC, një auditor i mediave jofitimprurëse.

Por pak njerëz po e përdorin atë nga Facebook, tha IVC.

Gjatë gjashtë muajve të fundit të vitit 2017, aksesi në faqet më të mëdha të lajmeve të Brazilit nëpërmjet Facebook ra nga rreth 9% në 7%, tha presidenti i IVC, Pedro Silva, duke i cituar hulumtimet e pabotuara.

Qasja në faqet e lajmeve nëpërmjet Facebook ra edhe më tej në javën që fillon më 22 janar, kur u dëgjua një ankesë nga ish-presidenti Luiz Inácio Lula da Silva kundër një dënimi për korrupsion dhe pastrim parash.

Facebook nuk iu përgjigj menjëherë kërkesave për këtë çështje.

Brazili është tregu i tretë më i madh i Facebook në botë, me 130 milionë përdorues, sipas statistikave të portalit “Statista”.