Shpërndaje

 

Gëzim Mekuli

Bëhu i sinqertë tani: Sa je në gjendje ta dëgjosh shokun apo shoqen, që e ke aty, fare afër teje në tavolinëne e kafes së mëngjesit?

Mjeti im, jeta ime, profesioni im, është komunikimi, që do të thot të “bëshë diçka publike”. Dhe, komunikimi social zhvillohet nëpërmjet dialogut.

Dua të them diçka që më brengosë, e që njëkohësisht, është edhe irituese: Është fjala për (mos)respektin, që ne, si shoqëri, kemi për bashkëbiseduesin. Ky shqetësim përforcohet sa herë që shkoj në shtëpinë time; sa herë që jam brenda kulturës kolektive të kombit tim.

Ndonjëherë, në mesin e miqëve, e kuptoj dhe e pranoj, se më shumë shpenzoj energji duke u përpjekur për të menduar për atë se çfarë do të them më pas, sesa të dëgjoj me kujdes se çfarë thotë tjetri afër meje. Por, çka në qoftë se edhe ai/ajo, që unë e kam afër e “flas” me të, do të bënte të njëjtën veprim sikurse edhe unë? Padyshim se “biseda” jonë, më tepër, do i përngjante monologut, sesa një dialogu të sinqertë në mes miqësh.

Foto: MekuliPress

Për fat të keq ky model i «komunikimit shqiptar», nuk është i pazakontë as në takime akademikësh, në emisonet televizive, në parlament si dhe në debate. Është një fjalim “njëdrejtimësh. Megjithatë, në çastin kur kemi pranuar se ne nuk po dialogojmë, por po monologojmë, atëherë, e për fat të mirë, kemi mundësi për t’u përmirësuar e për t’u bërë më të mirë në dëgjimin e fjalës së tjetrit.

Retorika mund të jetë po aq e mirë edhe nëse ti nuk bindesh. Nuk është «retorikë e mirë» nëse, vetëm ti arrinë ta bindë bashkëbiseduesin. Nëse ti, me vëmendje dhe respekt, dëgjon pikëpamjet dhe kritikat e të tjerëve, bëhesh më i mençur, më i ditur dhe më i mirë për të bindur tjetrin. Biles, kjo të ndihmon në zbulimin dhe në ndryshimin e pikëpamjeve tuaja «të papërshtatshme», «emocionale», e të «turbullta», ndoshta.
Nëse ti, ashtu si edhe unë, do të bëheshe «më i mirë» në dëgjimin e tjetrit, ne që të dy, që tashmë, mund të fillojmë mësimin për të dëgjuar dhe për ta pranuar fjalën e bashkëfolësit.

Është shumë e thjeshtë kjo punë:
A) Ji i vëmendshëm dhe i pranishëm në bisedën dhe takimin me miqët dhe me “kundërshtarët”.
B) Largoje atë dreq telefoni, dhe çdo gjë tjetër që mund të konkurroj në vjedhjen e vëmendshmërisë tënde gjatë bisedimit.
C) Dëgjo dhe përqendrohu në atë që thotë tjetri, në vend se të mendosh se çka ti, vet, do ti thuash atij më pas. Shtrohet pyetja; si mund të ndërtosh argumente, ide e kundërargumente në qoftëse ti nuk e dëgjon e nuk e kupton bashkëbiseduesin?
D) Mendo jashtë modeleve tuaja, të zakonshme, të komunikimit e të mendimit.
E) Drejtoju me emër bashkbiseduesit- shokut a shoes që ke afër. Mos e thuaj, vetëm, se e ke kuptuar mendimin dhe fjalën e tijë/saj, por shpërfaqja me gjuhën e trupit këtë mirë-kuptim.
F) Ndërto, pozitivisht, mendimin dhe porosinë në diskutim.
G) Ushtro komunikimin, sepse kjo mund të të ndihmojë për tu bërë edhe më i zgjuar. (Edhe retorikasi i madh Aristoteli  ushtronte fjalimet e tij afër brigjeve të detit të zëshëm e të trazuar.)

Të nderuar lexues,
Nuk është turp e as «humbje e fytyrës» nëse ti i thua asaj apo atijë, se pajtohesh, në plotni apo pjesërisht, me mendimin e tijë/sajë. Njëkohësisht e në të njëjten kohë, lavdëroje shokun/shoqen për pikëpamjet e tij/saja spjeguese. Biseda do të jetë më e pasur; Kështu do të mësojmë më shumë nga njëri-tjetri. Rezultati i bashkë-bisedës do të jetë tjetër; Mos u tut se, «nuk bëhet kijamet» nëse ai/ajo është më argumentuese dhe më bindëse gjatë bisedës!

Rezultatet shkencore dëshmojnë se, njerëzit kreativ veçohen, ndër tjerash, përnga përshtatshmëria dhe aftësia për «të lëshuar pe». Përshtatshmëria është aftësia për të parë aspekte të ndryshme të çështjeve dhe, kjo mund të mbajë të hapura dyert dhe mundësitë për të zgjedhur mospajtimet që kemi me njëri-tjetrin.

Unë që sot, jam i gatshëm për ushtrimin me artin e të dëgjuarit. A je ti me mua?/MekuliPress.info/

– Lejohet kopjimi duke cituar burimin e agjencionit www.mekulipress.info