Shpërndaje

Sigurisht se po. Televizioni mund të ndikojë mirë te fëmijët atëherë kur prindërit bëjnë zgjedhjen e programit të duhur për shikim. Ndjekja e programit televiziv në mënyrë aktive duhet të udhëhiqet nga prindërit e jo nga vetë fëmijët. Pasojat e moszgjedhjes  aktive të emisioneve për fëmijë janë të paparashikueshme: fëmijët që vinë nga familjet ku vetëzgjedhin programin televiziv, pjesën dërmuese të kohës së lirë e kalojnë para medieve pamore, duke përfshirë këtu edhe videolojërat me dhunë dhe internetin.

Kështu ata kanë mundësi të shikojnë pamje që për fëmijët janë rreptësisht të ndaluara. Sipas psikologëve gjermanë, 20 000 deri 30 000 fëmijë qëndrojnë deri në orën 2:00 të mesnatës para televizionit. Një 18-vjeçar sot përmes medieve pamore ka parë me sytë e tij mbi 200 000 akte dhune, ka parë gjithashtu mbi 40 000 herë sekuenca ose foto me njerëz të gjymtuar, të dhunuar e të masakruar, p.sh. Lufta në Siri, Afganistan, Rripi i Gazës, Irak etj.


Foto: MekuliPress

Dhuna në televizion shkakton frikë. Nëse për të rinjtë një pamje televizive do të konsiderohej provokim nervash dhe kënaqësi, kjo për fëmijët mund të ngjallë frikë dhe pasiguri e më pas pasoja të rënda psikosociale. Koha e kaluar para televizionit redukton kohën për aktivitete të lira e kreative, shkruan MekuliPress.info

Konsumimi i televizionit duhet të mësohet

Ekspertët e kësaj fushe vijnë në përfundimin e hidhur se shumë prindër nuk kujdesen për shprehinë e shikimit televiziv për fëmijët e tyre. Ja çfarë u rekomandojnë këtyre prindërve:

1. Televizioni nuk është “Baby sitter” – përkujdesje e fëmijës.

2. Konsumimi i programit televiziv duhet të bëhet në përputhshmëri me moshën e fëmijës, pra:

0 deri në 3 vjeç nuk ka fare shikim televiziv;

3 deri në 6 vjeç shikimi në raste shumë të rralla ose nuk ka fare;

6 deri në 9 vjeç më së shumti gjysmë ore në ditë, por jo rregullisht;

9 deri në 12 vjeç më së shumti një orë në ditë, por jo rregullisht;

12 deri në 15 vjeç më së shumti një orë e gjysmë çdo ditë, por jo rregullisht;

15 deri në 18 vjeç më së shumti dy orë në ditë, por jo rregullisht.

Fëmijët e vegjël nuk lejohen të shikojnë televizion vetëm. Ata kanë nevojë për mbrojtjen e afërt, sqarim, spjegim dhe informim mbi emisionin nga një i rritur. 

Edhe pse televizioni tek fëmijët mund të ketë një ndikim përkeqësues, mendohet se ky medium nuk duhet të përjashtohet tërësisht për fëmijët dhe të rinjtë. Me rëndësi është kontrollimi nga prindërit dhe të rriturit, që gjithsesi do të kishte pjesën e përcaktuar të rolit pozitiv të medies pamore, televizionit për informacion, argëtim, arsimim dhe edukim.

Se si fëmijët e konstruktojnë shprehjen solidaritet, kur fillojnë fëmijët të kuptojnë se një fotografi është realitet e tjetra “fantazi”, janë disa nga pyetjet që dikush nga bordi i televizionit publik të Kosovës e ka borxh t’i përgjigjet prindërve dhe fëmijëve. /www.mekuliPress.info/