Djathi ka vlera të larta ushqyese dhe prandaj është konsideruar si ushqimi kryesor në dietën e njeriut sepse përmban proteina, kalcium, hekur, fosfor, vitamina A, C, B, etj. Kalciumi është një element shumë i rëndësishëm, i cili luan rol thelbësor për pasurimin dhe forcimin e kockave dhe kjo lidhet me faktin që 100 gr djathë i butë përmban 360 mg Ca, ndërsa 100 gr djath i fortë përmban 860 mg Ca. Djathi është një ushqim që mund të konsiderohet më i domosdoshmi në dietën e njeriut, sepse jo vetëm është shumë i shëndetshëm, por përdoret dhe alternohet në forma dhe trajta të ndryshme në kulinari.

Ja 7 këshillat kryesore se si mund ta ruani djathin në mënyrën e duhur:

Loading...

1.Në kantinë apo në frigorifer?

Me përjashtim të djathërave të freskëta, rikotës dhe mocarelës, kantina është vendi i përsosur për të ruajtur djathin, sepse ajo ka një temperaturë optimale (që është midis 10 dhe 15 °),një avullim korrekt (që e bën atë të ajroset, duke shmangur kështu humbjen e aromave dhe parfumeve) dhe lagështinë e duhur (e cila parandalon tharjen). Megjithatë, pasi jo të gjithë janë me fat që të kenë një kantinë, alternativa është frigoriferi, me kusht që të ndiqni disa rregulla të arta për të shmangur prishjen e këtij ushqimi delikat.

2.Rasti i gorgonzolës

Ndërsa,  gorgonzola është një ushqim “i gjallë”, në maturim të vazhdueshëm. Kjo është arsyeja pse është e mirë që të blihen sasi të vogla, për t’u konsumuar në një kohë të shkurtër, ndërsa për ruajtje duhet të mbahet në tabaka speciale ose të mbështillet me letër alumini. Një këshillë: heqja e kores do të parandalojë përhapjen e aromës së saj karakteristike në frigorifer.

3.Zgjidhni temperaturën më të përshtatshme të frigoriferit

Ndryshimet e temperaturës mund të ndikojnë në cilësinë e djathit dhe në disa raste, mund të favorizojnë  formimin e mikroorganizmave patogjene, potencialisht të rrezikshme për shëndetin. Me pak fjalë, është ende e nevojshme të bëhet dallimi midis llojeve të ndryshme të produkteve: djathërat e freskët duhet të vendosen në pjesën më të ftohtë të frigoriferit (ndërmjet 2 dhe 4 °), djathërat e fortë dhe ato të gatuar në temperaturat (10-12 °), ndërsa të gjithë të tjerët duhet të mbahen në temperaturën midis 6 dhe 8 °.

4.Shmangni frigoriferin

Në këtë pikë ekspertët pajtohen: kurrë mos e ruani djathin në frigorifer, sepse shkrirja pasuese ndryshon strukturën e djathit, duke kompromentuar shijen e tij.

5.Vendi i duhur në frigorifer

Djathi preferon mjedise të lagështa, kështu që sirtari i perimeve është vendi ideal në frigorifer. Një paralajmërim: edhe nëse janë të paketuara, djathërat nuk duhet të vijnë në kontakt me perime të palara, për të shmangur ndotjen e mundshme bakteriale.

6.Blerja e djathit të tërë

Djathi ruhet më së miri në tërësi, që do të thotë se gjithmonë është e preferueshme të blesh të gjithë formën (sigurisht, aty ku është e mundur) dhe pasi të pritet, konsumojeni shpejt.

7.Zgjidhja “vakum”

Vendosja e djathit nën vakum do të zgjasë ndjeshëm jetëgjatësinë, duke krijuar një mjedis pa oksigjen që pengon mikroorganizmat të riprodhohen. Kjo zgjidhje – që lexohet gjithmonë në djathi.it – mund të jetë e vlefshme për djathërat e fortë që gjithsesi duhen të konsumohen brenda një muaji, ndërsa për llojet e tjera (sidomos për djathërat e butë apo gjysmë të fortë) nuk rekomandohet sepse ndryshon karakteristikat e brendshme dhe të jashtme të produktit.


 
Loading...