‘Babi më prisni edhe mua’- është një foto ikonë e marrë nga Claude P. Dettloff më 1 tetor 1940,teksa Regjimenti i Kolumbisë Britanike ishte duke marshuar në Rrugën e Tetë në kryqëzimin e Kolumbisë në Neë Westminster të Kanadasë.

Ndërsa Dettloff po shkrepte disa fotografi, Warren “Whitey” Bernard u largua nga nëna e tij tek i ati, Jack Bernard.

Loading...

Fotografia mori ekspozim të gjerë dhe u përdor në disqet e lidhura me luftën dhe këtu është historia që qëndron pas saj.Të shtunën më 26 gusht 1939, Hitleri kërcënoi Poloninë dhe kërkoi Danzig. Në orën 4:15 në mëngjes Regjutori Admirues në British Columbia, Kanada,  mori një telefonatë nga kryeqyteti kanadez duke e udhëzuar atë që të thërrasë regjimentin e BC.

Ushtarët u shpërndanë në qytet për të ruajtur pikat e rrezikuara.

Më 10 shtator 1939, Parlamenti i Kanadasë shpalli luftë kundër Rajhut Gjerman, i cili kishte pushtuar Poloninë në fillim të muajit. Ndërsa njësi të tjera u dërguan në Mbretërinë e Bashkuar, Regjimenti britanik i Kolumbisë u la prapa në bregun perëndimor.

Pas disa muajsh stervitje dhe detyrës roje, regjimenti u urdhërua dhe më 1 tetor 1940 marshoi në New Westminster për të kapur një anije pritëse, SS Joan, në destinacionin e tyre sekret.

Duke dalë në Rrugën e Tetë në New Westminster, fotografi amerikan Claude P. Dettloff i gazetës The Province pozicionoi veten për të fotografuar të gjithë kolonën që marshonin poshtë kodrës. Ndërsa po përgatitej të merrte fotografinë, ai pa një djalë të vogël në mes të rrugës.

‘Më prisni dhe mua’ bërtiste vogëlushi ,  ndërsa i ati shikon djalin pesë-vjeçar, Warren “Whitey” Bernard, duke u larguar nga e ëma e tij, për tek ai.

Fotografia e kapur nga Dettloff bëri bujë në të gjithë botën, duke u ekspozuar kështu në çdo shkollë të British Columbia.

Kur Jack Bernard u kthye në shtëpi, Dettloff ishte aty për të fotografuar momentin e ribashkimit të familjes, por ky ribashkim nuk ishte i përhershëm, pasi Jack dhe bashkëshortja e tij Bernice Bernard u divorcuan tre vite më vonë.

Sidoqoftë fotografia e djaloshit 5 vjeçar,  u bë pjesë e historisë dhe një statuje prej bronzi, që gdhend imazhin e vogëlushit është vendosur pjesën e poshtme të Rrugës së 8-të, në sheshin Hyack, saktësisht aty ku është shkrepur edhe imazhi i cili është konsideruar si një ndër 10 fotografitë  më të mira të viteve 1940./O.M

Image

Loading...