Gjigandi i pijeve Coca-Cola ka formuar politikën e obezitetit të qeverisë kineze gjatë 30 viteve të fundit, duke nxitur idenë se mungesa e stërvitjes është shkaku kryesor i mbipeshës, i obezitetit dhe e të ushqyerit të keq në vend, sipas raportit.

Një raport i botuar në revistën mjekësore të BMJ-së ka zbuluar se nëpërmjet një “rrjeti të ndërlikuar të lidhjeve” me qeverinë kineze Coca – Cola ka qenë në gjendje të sigurojë që mesazhi i tij, i cili promovon rëndësinë e aktivitetit fizik mbi ushqimin e shëndetshëm, ka qenë në zemër e qasjes së vendit në trajtimin e obezitetit.

Loading...

Para hyrjes së taksës së sheqerit në Britaninë e Madhe në muajin prill të vitit të kaluar, Coca-Cola reduktoi madhësinë e shisheve të saj dhe prezantoi produkte të reja. Susan Greenhalgh, John King dhe Wilma Cannon Profesor i Kërkimeve të Fairbanks të Shoqërisë Kineze në Universitetin e Harvardit zbulojnë se si nëpërmjet një rrjeti kompleks lidhjesh institucionale, financiare dhe personale, Coca – Cola ka qenë në gjendje të ndikojë në politikat shëndetësore të Kinës.

Në vitin 2011, 42.3% e të rriturve kinezë ishin mbipeshë ose mjaft obezë, nga 20.5% në vitin 1991. Tashmë Kina,  i cili është tregu i tretë më i madh Coca – Colës  që nga vëllimi, ajo paralajmëron se “madhësia dhe pasojat e epidemisë së obezitetit kinez do të vazhdojë të përkeqësohet”. Instituti financohet nga disa nga kompanitë më të mëdha të ushqimit dhe pijeve në botë, duke përfshirë Coke, Nestle, McDonalds dhe PepsiCo.

Ajo e sheh veten si një urë midis qeverisë, akademisë dhe industrisë, duke ofruar dëshmi të fundit për vendimet e politikave mbi ushqimin, sigurinë ushqimore dhe parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve kronike.

Obeziteti dhe mbipesha janë një problem në rritje në Kinë – rreth 40 për qind e popullsisë ishin mbipeshë në vitin 2014, duke u rritur nga mbi 20 për qind në vitin 1991. Vetëm obeziteti është rritur për afro tre për qind tek meshkujt në më pak se 11 për cent dhe në gratë nga më shumë se katër për qind në 11 për qind gjatë të njëjtës periudhë.

Ndikimi i Coca-Cola është vështirë të matet, pranon Prof Greenhalgh, por Kina deri më tani nuk arriti të zbatojë asnjë nga rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë mbi politikën e dietës, siç është vënia e taksës mbi sheqerin ose reklamimi i pijeve me sheqer tek fëmijët.

Loading...