Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbeten eksportuesi kryesor i armëve në botë. Ky fakt raportohet nga SIPRI-Instituti i Stokholmit për Paqen, sipas të cilit në krye të listë qëndrojnë edhe Rusia, Franca, Gjermania dhe Kina.

Loading...

Diferenca mes këtyre të pestëve është se SHBA dhe Granca kanë rritur vëllimin e eksportit të armëve në mënurë të ndjeshme në katër vjeçarin e fundit, ndërkohë që Rusia dhe Gjermania e kanë ulur atë në total, ndonëse për këtë të fundit vihet në dukje rritja e eksporteve drejt Lindjes së Mesme me 109%.

Të pesë vendet zënë 74% të shitjes së armëve në botë për vitet 2013-2017, shifër në të cilën vetëm SHBA zë 34%. Eksporti amerikan u rrit me 25% në vitet 2008-2012 dhe 2013-2017, që përbën një vëllim 58% më të lartë sesa ai i Rusisë që është në vend të dytë.

SHBA është furnizuesi kryesor i armëve për 98 vende në periudhën 2013-2017 nga të cilat Lindja e Mesme zë 49% të vëllimit, raporton SIPRI.

Një tjetër element që ka shumë rëndësi dhe vlerë edhe etike në botën ku jetojmë është fakti se piku i eksporteve amerikane u arrit nën administratën e nobelistit të Paqes, Barack Obama, marrëveshjet e të cilit i sigurojnë SHBA vendin e parë edhe për vitet në vazhdim.

Eksportet ruse ranë me 7.1% në vitet 2008-2012 dhe 2013-2017, kurse ato të Francës u rritën me 27%, të Gjermanisë ranë me 14%, kurse eksportet kineze u rritën me 38%. Rritje kanë njohur eksportet e armëve edhe në Turqi, Izrael, Kore e Jugut.

Po ku shkojnë këto armë që kushtojnë miliarda dollarë?

Një tregues ndihmues është rritja e importeve në disa vende, ku padyshim Lindja e Mesme, ku dhuna nuk ka të mbaruar është në krye të kësaj tregëtie që mbulohet gjerësisht nga përrallat për paqe dhe demokraci.

Importi në këto vende u rrit me 108% në të dyja periudhat çka përbën 32% të të gjithë importit botëror të armëve. Në vitet 2013-2017, Arabia Saudite ishte importuesi i dytë më i madh në botë, duke rritur vëllimin e blerjeve me 225%, pasuar në vendin e tretë nga Egjipti me rritje 215%, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Katari(në vend të 20-të).

Vendi kryesor importues ishte India në blerjet e së cilës Rusia zë 62% të totalit, por importet nga SHBA në këtë vend u rritën me 557%, një shifër domethënëse.

SIPRI vëren se importet drejt Afrikës u ulën dhe se prirja për armatosje po zhvendoset në Azi.

Ajo që ka rëndësi është se Perëndimi që luan kartën morale në botë mbetet ushyesi kryesor i konflikteve, pasi armët kanë ndikim në shtimin e tensioneve. Një tjetër element për t’u shënuar është se Siria nuk figuron në listën e vendeve kryesore për import armësh, ndonëse në konflikt total prej vitesh.


 
Loading...