Procesi i njohjes së Pavarësisë së Kosovës nga shtetet tjera të BE-së, po ecën me vështirësi për shkak të propagandës që po bën Serbia.

Kështu të paktën deklaroi sot ministri i Punëve të Jashtme, Behgjet Pacolli, gjatë raportimit në Komisionin për Punë të Jashtme në Kuvendin e Kosovës.

Loading...

“Procesi i njohjeve është i vështirë, e jo i lehtë. Ne nuk ndalojmë. Po veprojmë me intensitet të përshpejtuar. Beogradi nuk po kursen asgjë. Synim kanë tërheqjen e njohjeve nga shtetet tjera për Kosovën”, deklaroi Pacolli.

Lidhur me këtë propagandë të Serbisë karshi njohjes së Pavarësisë së Kosovës, Jeta Krasniqi nga KDI ka thënë se diplomacia e ashpër e Serbisë kundër shtetit të Kosovës shkon në kundërshtim me procesin e normalizimit të marrëdhënieve në mes dy shteteve.

“Të dy shtetet janë angazhuar prej 8 vitesh në një proces dialogu i cili ka synuar ndër të tjera dhe përmbylljen e të gjithave çështjeve të hapura në mes dy vendeve, dhe kjo qasje destruktive e palës serbe patjetër që duhet të jetë thirrje ndaj BE-së dhe shteteve anëtare të saj për të kërkuar nga Serbia sa më parë të heq dorë nga sjellje të tilla dhe të gjej forcën për tu përballur me realitetin që Kosova tashmë është shtet i pavarur dhe sovran”, ka thënë Krasniqi.

Ajo ka theksuar se pala kosovare duhet të reflektoj qëndrimin e saj në të ardhmen e dialogut Kosovë-Serbi, në radhë të parë duke ndërtuar konsensus politik mbi pritshmërit e palës kosovare në këto bisedime, përfshirë këtu epilogun I cili pa asnjë dyshim se duhet të jetë njohja reciproke.

“Pala kosovare duhet të jetë serioze në këtë proces dhe të tejkaloj politikat ditore dhe të gjej konsensus për këtë çështje shtetërore. Dhe më pas pala kosovare duhet të kërkoj nga lehtësuesi i këtij procesi, pra BE që të ofroj garanci për këtë proces, dhe të ndëshkoj palët në rrugëtimin e tyre drejtë BE-së në raste të sjelljeve të tilla të cila nuk cenojnë vetëm vlerat e BE-së – siç është fqinjësia e mirë dhe vet frymën e paqes dhe stabilitetit.

Pra BE duhet të kërkoj nga Serbia që të ul tonet e saj të ashpra në relacion me Kosovën dhe të përmbush obligimet e saj për normalizim marrëdhëniesh duke e ndërlidhur këtë proces me rrugëtimin e Serbisë në BE”, u shpreh Jeta Krasniqi, menaxhere e projektit të dialogut në Institutin Demokratik të Kosovës.

Krasniqi tutje shtoi se shteti i Kosovës duhet në mënyrë të vazhdueshme të loboj për të konsoliduar subjektivitetin e saj ndërkombëtar, duke dëshmuar rolin e saj në promovimin e paqes dhe stabilitetit, dhe rolin që mund të luan në arenën ndërkombëtare.

Vlen të theksojmë se ministri i Jashtëm i Serbisë, Ivica Daçiq në vazhdimësi është duke lobuar për tërheqjen e njohjeve për Kosovën, duke bërë të qartë qëndrimin e shtetit serb karshi Pavarësisë së Kosovës.


 
Loading...