Qëndrimi ulur nuk është i rrezikshëm vetëm për zemrën dhe belin tuaj por mund të dëmtojë rëndë edhe trurin.

Njerëzit që kalojnë shumë kohë ulur apo kanë një jetë shumë sedentare kanë struktura më të holla në pjesën e trurit që lidhet me kujtesën.

Loading...

Hollimin në këtë pjesë të trurit mund të jetë një pararendës i çmendurisë, apo Alzajmerit sipas studiuesve.

Për fat të keq, ata shkruan në studim se nivelet e larta të aktivitetit fizik nuk janë të mjaftueshme për të kompensuar efektet e jetës sedentare.

Për të vlerësuar shëndetin e trurit të njerëzve, studiuesit kanë bërë skanime MRI me rezolucion të lartë në trurin e pjesëmarrësve në mënyrë që ata të mund të marrin një vështrim të afërt në lobin temporal mesatar (MTL), një rajon i trurit i rëndësishëm për formimin e kujtesës.

Në kundërshtim me atë që disa studiues të mëparshëm kanë gjetur, shuma e pjesëmarrësve të studimit të ushtrimeve nuk duket të ketë një efekt të rëndësishëm në trashësinë MTL. Por sjellja e ulur bëri.

Mesatarisht, pjesëmarrësit u ulën mes tre dhe shtatë orë në ditë. Por sa më shumë njerëz ishin ulur, sa më të hollë ishin MTL-ja dhe nën-rajonet e lidhura të trurit.

Hollimi në këtë rajon të trurit mund të jetë një shenjë e rënies njohëse, thanë hulumtuesit në një deklaratë.

Reduktimi i sjelljes ulur mund të jetë një mënyrë për të përmirësuar shëndetin e trurit në njerëzit në rrezik për Alzajmer.

Ndërkohë edhe studiuesit sugjerojnë se reduktimi i qëndrimit ulur mund të ofrojë përfitime të mëdha shëndetësore, pra nëse gjeni një mënyrë për ta bërë jetën tuaj sa më aktive do të bëni më të mirën për shëndetin tuaj.


 
Loading...